Elinvoimainen Jyväskylä

Vahva talous ja asukkaiden hyvinvointi rakentuvat työstä. Yrityksistä, niin pienistä kuin suuristakin on pidettävä huolta. Menestyvät yritykset tarjoavat työtä ja tuovat rahaa, jolla yhteiskunnan palvelut maksetaan.

Menestyäkseen yritykset tarvitsevat koulutettuja ja energisiä osaajia, mutta myös alueen toimijoiden tukea, verkostoja, investointipääomia, kehittämispalveluja ja päättäjiltä ripeitä ja viisaita päätöksiä. Viisaus ei asu yksin viranhaltijoissa ja päättäjissä, vaan yrittäjien osaamista on arvostettava myös siten, että he pääsevät kertomaan näkemyksensä ja näyttämään osaamisensa yhteisessä kehittämistyössä. Sieltä löytyy osaaminen, kaupungintalolta tuki, tarvittavat päätökset ja menestymisen mahdollistaminen.

Liikelaitosten ja kaupungin yhtiöiden toimintaa ja olemassaoloa on tarkasteltava kriittisesti mm. yksityisen sektorin kilpailun ja markkinoiden toimivuuden kannalta. Päätöksenteossa yritysvaikutukset tulee arvioida tarkkaan ja huolehtia siitä, ettei kaupungin oma liiketoiminta kavenna yrityksien mahdollisuuksia ja elintilaa. Huomioon tulee ottaa myös kuntalain antama mahdollisuus, jolloin kuntien omistamien yh­tiöiden hallitusjäsenyys ei ole vain luottamustehtävä vaan yhtiöiden hallitusvalintojen tulisi perustua ammatti­taitoon. Poliittinen tausta ei saa estää valintaa, mutta kunnallisten yhtiöiden ja liikelaitosten hallituksissa täytyy olla aitoa osaamista ja kokemusta omaavia asiantuntijoita mm. talouden, markkinoinnin, myynnin, toimialan ja liiketoimintaosaamisen aloilta.  Yhtiöt tarvitsevat menestyäkseen johtajan tueksi osaavan hallituksen, yes-yes -”miehiä” on näissä yhtiöissä nähty riittämiin.

Viihtyisä keskusta lisää elinvoimaa ja houkuttelee uusia asukkaita ja matkailijoita kaupunkiin. Viime vuosina keskusta on kuitenkin autioitunut, pysäköinti ei ole ainakaan helpottunut esim. Yliopistonkadun yritysten lähettyvillä, eikä ”väliaikaiseksi” aiottu pihakatukaan komista kaupunkikuvaa, päinvastoin. Kävelykatua käyskentelee yhä useammin lauma puluja, päihdeväkeä, feissareita ja etenkin ilta-aikaan nuorten maahanmuuttajamiesten porukoita. Keskusta ei tältä osin ole enää viihtyisä, vaan aiheuttaa monelle kaupunkilaiselle turvattomuuden tunnetta ja näin se ei saa olla. 

Keskustaa elävöittämään on suunniteltu niin musiikkisalia, museoita kuin muitakin kulttuuritoimintoja. Mikään ei vain tunnu tässä kaupungissa etenevän ja se on surullista. Surullisinta lienee Lyseon kohtalo. Se ei kelvannut lukiokoulutukseen, mutta nyt se kelpaisikin kansalaisopiston käyttöön. Tuollaista päätöstä ei ole tehty, mutta näemmä viranhaltijoilla on siihen tahto. No, sen päättänee seuraava valtuusto jossa mieluusti olisin mukana pitämässä jyväskyläläisten ja Jyväskylän puolta säilyttääksemme elinvoimamme.